De razendsnelle ontwikkelingen rond ChatGPT en andere AI hebben ook veel invloed op scholen. Hoe weet je of AI het huiswerk van je leerlingen maakt? En hoe zet je ChatGPT zelf in? Onderstaand hebben wij 5 tips op een rij gezet die jou kunnen helpen en ondersteunen met lesgeven.

Wat is ChatGPT nu precies? ChatGPT is zogenoemde artificiële intelligentie (AI) in de vorm van een chatbot, die tekst kan genereren op basis van internetdata. In Italië is ChatGPT inmiddels geblokkeerd vanwege privacyzorgen, maar het Nederlandse kabinet wil geen specifieke regels in het onderwijs.

1. Laat ChatGPT toetsvragen bedenken

De online examentrainer Eindexamensite doet het al: sinds kort kijkt ChatGPT het werk van leerlingen automatisch na. Generatieve AI inzetten voor taken die veel tijd kosten, maakt je werkproces een stuk efficiënter en leuker. Het is ook mogelijk om ChatGPT toetsvragen te laten bedenken en antwoorden laten genereren. Wanneer je ChatGPT meer informatie geeft, dan komen er ook betere resultaten uit ChatGPT, zoals over de lesmethode of de leerdoelen. ChatGPT is de perfecte bron om steeds weer nieuwe en unieke toetsvragen, opdrachten en werkvormen te bedenken.

2. Ga het gesprek aan over plagiaat

Het is lastig controleren om specifiek na te gaan of plagiaat vanuit de ChatGPT functie komt. Er zijn wel verschillende tools om dit na te gaan, maar die geven alleen een indicatie. Het werkt beter om als leraar op te letten of bijvoorbeeld het taalgebruik van je leerling opeens verandert. Ga ook het gesprek aan met de leerlingen, geef aan waarom het zo belangrijk is dat ze hun eigen werk maken en dat dit geheel is om zelf iets te kunnen maken en of op te lossen. Dat is waar het uiteindelijk om draait. Focus je daarnaast ook op het proces die genomen is dan voornamelijk op het resultaat.

3. Gebruik AI als werkvorm

De nieuwe technieken van tegenwoordig geven vaak meer variatie in de les, zoals een quiz op Kahoot. Dat biedt afwisseling, maar je gebruikt het niet elke dag. Hoogstwaarschijnlijk zal ChatGPT hier ook een onderdeel van worden, een tool die zo af en toe gebruikt kan worden voor de werkvorm om afwisseling te krijgen in de dagelijkse taken. Een voorbeeld is om leerlingen hun Engels te laten oefenen door ze een afbeelding te laten genereren met de AI DALL-E in het Engels. Hiervan leren leerlingen al om specifiek de goede instructies te geven aan de ChatGPT.

4. Zet ChatGPT in als huiswerkbegeleiding

Een rekenmachine, het Binasboekje of Google – leerlingen gebruiken allerlei hulpstukken. ChatGPT kan ingezet worden voor diverse onderwijsniveau's. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen die richting de bouw of montage gaan en in hun werk waarschijnlijk niet veel hoeven te schrijven. Laat ChatGPT ze helpen om de basis van een sollicitatiebrief te schrijven en leer ze hoe ze kunnen controleren of de brief voldoet. Andersom kunnen leerlingen de tool ook gebruiken om teksten die ze niet goed begrijpen, beter te ontcijferen of informatie te vinden over een bepaald onderwerp. 

5. Let op de betrouwbaarheid en privacy

Bijna alle AI-tools vereisen een account, waarmee je persoonlijke informatie koppelt aan de tool. “Het privacyvraagstuk is groot, bespreek dit goed binnen je school voordat je AI inzet. Wie informatie zoekt via Google, heeft bijvoorbeeld informatievaardigheden nodig om bronnen te beoordelen op betrouwbaarheid. Maar bij ChatGPT krijg je niet automatisch de bronnen te zien en ook sluipen er regelmatig fouten in. Zie je in het huiswerk van je leerling bijvoorbeeld een vreemde inhoudelijke fout, dan kan dat een aanwijzing zijn van AI-gebruik. “Help je leerlingen daarom om kritisch te kijken naar de antwoorden van ChatGPT. Heb je meteen een leuke nieuwe werkvorm!”

Bron: Leraar24

ExcellentFlex biedt werk in zorg en welzijn, de kinderopvang en het primair en speciaal (voortgezet) onderwijs. Je kunt via ExcellentFlex vast of gedetacheerd werken en via payroll, werving&selectie en onze flexpool. Nieuwsgierig naar onze vacatures? Je vindt ze hier.

Terug naar overzicht