De zomervakantie is alweer bijna afgelopen. Heb jij ook zo genoten van een welverdiende vakantie? Altijd spannend om te starten met een nieuwe groep na de vakantie, daarom geven wij 5 tips om het schooljaar goed van start te gaan!

1. Voorbereiding is het halve werk

Lees je alvast in in de groep die je krijgt, zodat je een beeld hebt welke leerlingen er bij jou in de klas komen. Meestal staat er vaak best wat informatie genoemd per leerling, een tip is om een aantal steekwoorden naast de pasfoto's van de leerlingen te zetten. Op die manier kan je het makkelijk onthouden en snel terugvinden.

2. Maak de klasopstelling 

Onderzoek van tevoren welke mogelijkheden er zijn voor een goede opstelling van alle tafeltjes. Zorg dat je een overzichtelijke opstelling voor je klas voorbereid. Bedenk wat de kinderen in jouw klas nodig hebben en wat ze van vorige jaren gewend waren. Vraag ook aan de leerkracht van vorig jaar wat prettig werkt, op deze manier win je alvast nuttige informatie in. Misschien zijn er ook leerlingen die je beter niet naast elkaar kunt zetten, ook handig om te weten.

3. Labels en kaartjes

Label alles in de klas, zodat goed zichtbaar is voor de leerlingen waar alles ligt. Dit zorgt voor structuur en duidelijkheid. Daarnaast zijn dagritme kaarten ook ideaal om de leerlingen snel wegwijs te maken. Download hier de dagritme kaarten die hierbij zullen helpen. 

4. Regels in de klas 

Stel voor jezelf en de leerlingen duidelijke regels op. Dit doe je vaak ook aan het begin van het schooljaar samen met de kinderen. Toch is het belangrijk om daar als leerkracht van tevoren ook over na te denken. Wat vind jij belangrijk en is voor jou een voorwaarden om fijn te kunnen werken? Hang deze duidelijk zichtbaar op in de klas of bedenk een manier om deze samen met de kinderen te verwerken, zodat zij zich ook onderdeel voelen van het ontwikkelen van de regels. 

5. Lijst met wachtwoorden

Een lijst met alle wachtwoorden is ideaal om te hebben! Maak een overzicht van je wachtwoorden en kijk of alles goed is ingericht in alle systemen. Maak deze wachtwoorden inzichtelijk, ook voor een eventuele invaller die op jouw groep komt te staan.

De to-do list afgewerkt? Dan kan je nu met een gerust hart een nieuw schooljaar starten, veel werkplezier toegewenst!

ExcellentFlex biedt werk in zorg en welzijn, de kinderopvang en het primair en speciaal (voortgezet) onderwijs. Je kunt via ExcellentFlex vast of gedetacheerd werken en via payroll, werving&selectie en onze flexpool. Nieuwsgierig naar onze vacatures? Je vindt ze hier.

Terug naar overzicht