Opleidingen Kinderopvang

Ook als flexer is het van groot belang dat jij je blijft ontwikkelingen zodat je breed inzetbaar blijft binnen de kinderopvang. ExcellentFlex biedt verschillende opleidingsmogelijkheden voor zowel loondienstkandidaten als ZZP’ers. Ben jij op zoek naar jouw volgende cursus om jouw profiel als pedagogisch medewerker te versterken? Dan ben jij bij ExcellentFlex aan het juiste adres!

De opleidingen die ExcellentFlex aanbiedt voor pedagogisch medewerkers worden meerdere keren per jaar georganiseerd voor alle flexers die actief werken voor ExcellentFlex. Werk je in loondienst? Dan worden deze cursussen volledig vergoed. Werk je als ZZP’er? Dan bieden wij een gereduceerd en aantrekkelijk tarief.

Wet IKK
Kwalitatief goede opvang staat of valt met goed geschoolde pedagogisch medewerkers. Daarom gelden er wettelijke eisen voor scholing en ondersteuning van pedagogisch medewerkers.

De wet IKK schrijft voor dat alle pedagogisch medewerkers, werkzaam in de kinderopvang, vanaf 1 januari 2025 minimaal het 3F taalniveau op de onderdelen spreken en luisteren moeten beheersen en gekwalificeerd moeten zijn zodat zij kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar op de juiste wijze kunnen begeleiden in hun aanloop richting de basisschool. ExcellentFlex biedt beide cursussen aan zodat al onze pedagogisch medewerkers ook in 2025 gekwalificeerd mogen werken in de kinderopvang. Onze VVE spoedcursus is uniek en stelt onze pedagogisch medewerkers in staat om hun VVE certificaat binnen 3 maanden te behalen! Meer informatie volgens wet IKK vind je hier.

3F taaleis
Vanaf 2025 is elke pedagogisch medewerker, werkzaam in de kinderopvang, verplicht om aantoonbaar het 3F Nederlands taalniveau te beheersen op de onderdelen ‘spreken’ en ‘luisteren/ gesprekken voeren’. Wanneer je op een VVE groep wil werken is, naast een VVE certificaat, ook het onderdeel ‘lezen’ op 3F niveau nodig. Je kunt dit taalniveau op verschillende manieren aantonen.

Check hier of jij al in het bezit bent van dit niveau. Let op: het taalniveau B2 staat gelijk aan 3F.

Ben jij nog niet aantoonbaar in het bezit van de 3F taaleis? Dan kun je de onderdelen ‘spreken’, ‘luisteren/ gesprekken voeren’ en ‘lezen’ behalen via ExcellentFlex als je in loondienst bent. Wij bieden onze uitzendkrachten, in samenwerking met mr. Dutch, de mogelijkheid om in één dagdeel drie examens af te leggen voor de onderdelen wet IKK en VVE, op locatie van mr. Dutch in Rotterdam. Ter voorbereiding van deze examens vindt er een online voorlichting plaats waarin jij wordt voorbereid op het afnemen van de examens. De 3F taaltoets is gratis voor onze loondienst kandidaten, ZZP’ers kunnen zich hiervoor zelf aanmelden bij mr. Dutch.

Babyscholing
Wil jij na 01-01-2025 nog steeds op babygroepen of verticale groepen werken? Dan ben je verplicht een erkende babyopleiding te volgen die jou hiervoor kwalificeert volgens de wet IKK. 

ExcellentFlex verwijst je voor deze training naar een externe partij, die deze training aanbiedt in de vorm van een online e-learning met eindexamen. Wanneer je alle modules en het eindexamen voldoende hebt afgerond krijg jij een officieel digitaal certificaat waarmee jij kunt aantonen dat je kwalificeert voor het werken met baby’s.

Ook deze cursus volg je gratis via ExcellentFlex wanneer jij in loondienst bent. Als ZZP’er betaal je deze zelf. De studie volg je waar en wanneer jij wenst. Deze is volledig online te volgen. De studiebelasting bedraagt ongeveer 20 uur. Meld jij je aan voor de babyscholing, dan krijg je toegang tot het online leerportaal die jou alles leert over het werken met baby’s. Er zijn vier tussentijdse toetsen en een eindtoets; je hebt hierbij meerdere kansen. Je werkt met praktijkopdrachten en een eindopdracht waarmee je de cursus afrondt met een certificaat dat wordt erkend door de wet IKK.

Interesse? Neem contact op met jouw contactpersoon of stel je vraag zodat wij jou kunnen laten weten welke training wij adviseren! 

Let op: Als je het keuzeonderdeel “Werken met Baby’s” (crebonummers K0290 en K1270) tijdens je studie hebt behaald, voldoe je al aan de Babyscholing-eis. Je hoeft je in dit geval dus niet bij te scholen. Controleer dit hier. Bij twee nieuwe diploma’s zit het werken met 0-jarigen standaard in de opleiding en is een apart bewijs niet nodig: diploma ‘Pedagogisch medewerker kinderopvang’ met crebonummer 25696 en diploma 'Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker' (GPM) met crebonummer 25697.

VVE
VVE staat voor ‘Voorschoolse educatie’. Met voorschoolse educatie krijgen peuters (in de leeftijd van 2-4 jaar) spelenderwijs taalles. Ze spelen spelletjes om hun woordenschat uit te breiden, oefenen hun uitspraak met liedjes en gedichtjes en oefenen veel met de pedagogisch medewerkers om hun aandacht langer bij een taak of activiteit te kunnen houden. Met de extra ondersteuning krijgen de kinderen een betere kans om zich zo goed als mogelijk te ontwikkelen. En dit draagt bij aan een betere start op de basisschool.

Wil jij als pedagogisch medewerker werken op een VVE groep dan heb je hiervoor, naast een erkend diploma, een VVE certificaat nodig en moet jij aantoonbaar het 3F taalniveau beheersen voor de onderdelen ‘spreken’, ‘luisteren/ gesprekken voeren’ en ‘lezen’. ExcellentFlex biedt je de mogelijkheid om 2 tot 3 keer per jaar mee te doen aan de spoedcursus VVE.

Spoedcursus VVE
In samenwerking met de onderwijsadviesgroep is er speciaal voor kandidaten van ExcellentFlex een spoedcursus ontwikkeld waarmee jij je binnen 6 bijeenkomsten en 12 modules kunt kwalificeren om te werken op een VVE locatie (deze cursus is exclusief de taaleis 3-F, die kan je via Mr. Dutch laten toetsen).

Gezien onze uitzendkrachten verspreid over Nederland wonen hebben wij ervoor gekozen de 6 VVE sessies online te organiseren, zo volg jij deze cursus gemakkelijk na jouw werk.De sessies zijn van 19.00 tot 22.00 uur en geven jou alle handvaten om je volgens de leermethode van ‘Uk & Puk’ voor te bereiden op het werken op een VVE groep. Naast de bijeenkomsten maak je een portfolio met opdrachten die wordt beoordeeld door de docent.

Wil jij als ZZP’er (ingezet via ExcellentFlex) meedoen aan deze cursus,dan betaal je een gereduceerd tarief van € 599,00 (excl. BTW); onze loondienst kandidaten volgen de cursus gratis. Voorwaarden hiervoor zijn van toepassing.

Nu tijdelijke actie: Je kan nog voor het einde van 2024 je VVE behalen voor € 550,00 (excl. BTW) bij de start van deze training na de zomervakantie. Op de volgende dagen van 19.00 uur tot 22.00 uur volg je dan de training op 9 en 24 september, 17 oktober, 5 en 27 november en 18 december. 

Interesse in onze opleidingsmogelijkheden?
Onze opleidingen starten een aantal keer per jaar en bieden ruimte aan een beperkt aantal kandidaten. Heb jij een studie gevonden die aansluit bij jouw wensen? Wacht dan niet langer en neem contact op met jouw contactpersoon binnen ExcellentFlex. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Heb jij nog geen contactpersoon binnen ExcellentFlex maar wil je wel graag meer over onze opleidingsmogelijkheden te weten komen? Neem dan contact op met Linsey via flexpool@excellentflex.nl.

Zou je zo vriendelijk willen zijn de aangegeven velden in te vullen?