Excellentflex pagina inhoud

Werkvormen

Hier willen we jou graag wat extra inhoudelijke informatie geven over andere soorten werkvormen zoals coöperatieve lesvormen, energizers, concentratiespelletjes, denksleutels, snappet en kant en klare lessen.

Coöperatieve werkvormen

Coöperatief leren wordt ook wel samenwerkend leren genoemd. Bij coöperatief leren gaat het om de samenwerking tussen sterkere en zwakkere leerlingen. Dit wordt gestimuleerd door coöperatieve werkvormen, waarbij kinderen in tweetallen of groepjes werken. De kinderen zoeken samen naar een oplossing en helpen elkaar. De gedachte hierachter is dat zowel de zwakke als de sterke kinderen hiervan leren. De zwakke leerlingen, doordat ze uitleg krijgen en aangemoedigd worden. De sterke leerlingen, omdat zij de stof op een hoger niveau leren beheersen als ze het aan anderen uitleggen. Bij coöperatief leren is dus niet alleen de lesstof belangrijk, maar ook de samenwerking.

Coöperatief leren gaat uit van vijf basisprincipes:

  1. Positieve wederzijdse afhankelijkheid. 
  2. Individuele verantwoordelijkheid. 
  3. Directe interactie. 
  4. Samenwerkingsvaardigheden. 
  5. Evaluatie van het groepsproces.

Bij coöperatief leren zijn er veel werkvormen die de leerkracht kan inzetten. In dit artikel worden er zeventien één voor één behandeld. Per werkvorm staat aangegeven voor welke groepen hij geschikt is en welke samenwerkingsvaardigheden aan de orde komen. Ook staat er een indicatie van de tijdsduur. 

Energizers

Energizers worden vaak in de klas gebruikt, maar wat is dat nou eigenlijk en wat kun je ermee? Energizers zijn leuke spelletjes om de concentratie te verhogen, om de kinderen juist te activeren of om even te ontspannen.
Je kunt ze inzetten als beloning voor het goede werk van de klas of benutten op die momenten dat je een paar minuten over hebt tussen twee activiteiten of aan het eind van een dagdeel. Vaak kunnen deze paar minuten op een leuke, speelse en leerzame manier opgevuld worden. Voor meerdere energizers ideeën klik hier of hier

Concentratiespelletjes

Met concentratiespelletjes kan de concentratie op de basisschool worden geoefend op zeer uiteenlopende manieren, zodat het nooit zal vervelen en het tevens een educatief karakter heeft. Spelletjes voor peuters en kleuters tot met groep 7 en 8 om een concentratietijd van 3 minuten op te voeren naar wie weet wel een half uur. Vaak kunnen de concentratiespelletjes gecombineerd worden met een thema of andere vaardigheden, zoals geheugen (visueel en auditief), muisvaardigheid, luistervaardigheid, visuele discriminatie of juist op een creatieve manier. Deze spellen zijn ook online in de klas te gebruiken, bijvoorbeeld op een digibord. Het online leren wordt steeds vaker in de klas gebruikt. Voor voorbeelden van concentratiespelletjes klik hier.

Denksleutels 'openen het denken'

Geef een antwoord en laat leerlingen de vraag erbij bedenken. Laat leerlingen overeenkomsten  noemen van twee duidelijk verschillende voorwerpen. Of vraag ze: hoe kun je water drinken met een vel papier? Dit zijn voorbeelden van activiteiten die het denken van jonge kinderen stimuleren.  We hebben voor jou een inspirerende verzameling van twintig denksleutels verzameld. Wil je je goed voorbereiden? Klik hier voor meer informatie.

Snappet

Snappet is een digitaal, adaptief onderwijsplatform dat wordt aangeboden op tablets voor groep 4 tot en met 8 en het vmbo. Snappet bevat rekenen, taal, spelling, technisch en begrijpend lezen, woordenschat, burgerschap, automatiseren en studievaardigheden. Het platform biedt grote aantallen opgaven waarmee elke leerling voor elk leerdoel op zijn/haar eigen niveau kan werken. Daarnaast biedt Snappet verwerkingsstof die aansluit bij de bestaande onderwijsmethoden. Snappet wordt gebruikt op meegeleverde tablets (borg) of op computers/tablets van de school zelf. Heb je hier nog niet mee gewerkt? Volg dan de Snappets trainingen basisvaardigheden of voor gevorderen via ExcellentFlex.

Kant en klare lessen

Leerlingen waarderen het vaak veel meer als je niet altijd 'standaard' lessen geeft. Helaas ontbreekt het vaak aan tijd om eens op een net andere manier dezelfde inhoudelijke les te geven. Voor wat ideeën voor kant en klare lessen klik eens hier of hier. En specifiek voor drama lessen vind je ze hier. Zo hoef je niet alles zelf te bedenken en bespaart het je een hoop tijd. 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK