Excellentflex pagina inhoud

Van voorleesboeken tot video’s: zo kan je het corona virus uitleggen

Van voorleesboeken tot video’s: zo kan je het corona virus uitleggen

De maatregelen rond het corona virus zullen helaas nog minstens een aantal weken van kracht zijn. Daar is geduld voor nodig… en dat is soms lastig voor kinderen! Wil je op een andere manier het virus nogmaals uitleggen? Bekijk dan deze tips!

1. Lees dit speciale voorleesboek voor

Bij Hoera Kinderopvang hebben ze een handig voorleesboek gemaakt, met als titel: “Het verhaal van Noor en het coronavirus’. Dit voorleesboek legt op een simpele manier met afbeeldingen uit wat het virus precies inhoudt. Geen enge verhalen, maar een luchtig verhaal dat vooral het goed handen wassen benadrukt en uitlegt waarom kinderen bijvoorbeeld hun opa en oma een tijd niet in het echt mogen zien. Via deze link kom je terecht bij het boek. Goed om zelf voor te lezen of om als tip mee te geven aan je leerlingen/hun ouders.

2. Leg het belang van handen wassen (nogmaals) educatief uit

Handen wassen is enorm belangrijk. Maar leg dit maar eens goed aan een kind uit! Zijn je leerlingen of eigen kinderen het nog steeds niet gewend om hun handen te wassen? Op internet staan veel leuke video’s die de noodzaak van handen wassen aan kinderen laten zien in tijden van dit virus. Zo ook dit filmpje, die jij ook kan opnemen voor je leerlingen of zelf online tegelijk met je leerlingen kan doen. Zo doe je dit: vul een bakje met water en doe hier peper in. Dat is het bakje met het virus. Doe eerst je vinger erin zonder zeep. Je ziet dat de peper gewoon op zijn plek blijft. Voeg je een beetje zeep aan je vinger toe, dan gaat de peper weg. Simpel én leuk om te doen! 

3. Maak een lied!

Kan je een instrument bespelen en/of vind je het leuk om te zingen? Maak dan een lied waarin je uitlegt wat het virus is/dat kinderen hun handen moeten wassen. Inspiratie opdoen? Kijk dan eens naar het filmpje van The Wiggles. Deze is leuk om in het Nederlands te vertalen! Ben je niet zo muzikaal? Dan is het natuurlijk ook leuk om dit filmpje gewoon te laten zien.

4. Voer een serieus gesprek

Merk je dat je eigen kinderen en/of leerlingen toch wel toe zijn aan serieuze gesprekken, omdat ze bijvoorbeeld vrij angstig zijn? Ga dan met ze in gesprek. Hoe je dit het beste kan doen, lees je op de website van het Kenniscentrum. Wees er in elk geval alert op dat kinderen zich zorgen maken of met vragen zitten en dit soms moeilijk vinden om dit te uiten. Zeg ook niet dat er niets of weinig aan de hand is: een kind voelt dit aan.  

Hoe leg jij aan je eigen kinderen/leerlingen uit wat het corona virus is? 

Bron: Maatschappelijke kinderopvang / Youtube / Kenniscentrum

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK