Excellentflex pagina inhoud

Tips: zó houd je het thuiswerken/thuisblijven vol

Tips: zó houd je het thuiswerken/thuisblijven vol

Alles is in deze tijd even anders. We blijven massaal thuis, werken meer in een digitale omgeving en zien huisgenoten een stuk vaker. Dat kan soms vrij pittig zijn.

Met deze (simpele, maar vaak door alle hectiek vergeten) tips ben jij het thuis minder snel zat!

1. Draag normale kleding 

Het klinkt verleidelijk, zeker als je geen lesvideo's hoeft te maken: heel de dag je sportoutfit/pyjama aan hebben. Op deze manier werk je echter niet productief: je hebt sneller het idee dat je in een relax mode zit. Je hoeft er niet elke dag tip top uit te zien, maar het is wel het beste wil je structuur in je dag hebben.

2. Beweeg

Het klinkt als een simpele tip, maar we vergeten het nog al te vaak: beweeg genoeg! Het klinkt verleidelijk om op de bank te gaan zitten of door te blijven werken achter je laptop, maar dit zorgt er juist voor dat je het thuis veel sneller zat bent. Bewegen zorgt voor stofjes tegen stress én het maakt je nog productiever. Even een frisse neus buiten halen (= een andere omgeving) of een gratis sportles volgen (daar heb je er genoeg van nu op internet!) werkt erg goed.

3. Werk samen met je huisgenoten

Wie je huisgenoten ook zijn: je partner, kinderen, vrienden, andere familieleden: het is belangrijk dat je goed met hen samenwerkt. Blijf goed en transparant met elkaar communiceren: alleen op deze manier worden eventuele frustraties opgelost en houd je het lang genoeg met elkaar uit. Maak, zeker als je kinderen hebt maar ook voor jezelf, een duidelijke indeling van de dag. Dit zorgt voor structuur en duidelijkheid.

4. Houd contact met vrienden, familie en kennissen

Helaas kan je nu niet bij elkaar op bezoek, maar bestaan er gelukkig wel telefoons. Met iemand anders praten dan je huisgenoten is weer wat anders en is ook echt fijn. Niet alleen met familie en vrienden is het leuk om even te kletsen over het dagelijks leven: bel ook eens een collega op. Dit gesprek hoeft niet alleen over werk te gaan: soms is een gezellig praatje of elkaar steunen genoeg en geeft het een hoop energie om weer verder te gaan.

5. Ontspan!

Het is belangrijk dat je, ondanks wat er zich nu allemaal afspeelt, je blijft ontspannen. Speel bingo of een ander spel met je vrienden tijdens het videobellen of doe eens gek en ga met je kinderen mee stoepkrijten/touwtje springen. Heel belangrijk: heb je stress, praat er dan over. Dit lucht op. Merk je dat je tijdens je werk even niet verder komt? Stop dan, als dit mogelijk is, er even mee en doe iets leuks.

Extra tip: heb je kinderen thuis? Laat dan dit filmpje aan hen zien van het Jeugdjournaal: ‘Hoe houd je het met zijn allen thuis gezellig?

Bron: NRC / Jeugdjournaal  

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK