Excellentflex pagina inhoud

Juf Bo naar Zambia: het begin van een mooie periode

Juf Bo naar Zambia: het begin van een mooie periode

Voor de meeste juffen en meesters betekent de zomervakantie zes weken lang even geen leerlingen, lesgeven en werken. De 24-jarige Bo denkt hier echter heel anders over: de juf pakte haar spullen en vertrok naar Zambia, om daar zes weken lang mee te werken op de ‘Bep Kleine Pre School’.

Wij volgden haar op de voet en delen wekelijks haar verslag met jullie. Lezen jullie mee?

Het gaat beginnen!

Maandag 2 juli is het zover: Bo gaat naar Zambia, om daar als juf mee te werken op een school. Hoewel het afscheid wel even slikken is en ze per ongeluk haar koffertje bij de incheckbalie laat staan (oeps!) leert de juf al gauw nieuwe mensen kennen in het vliegtuig. Zo gaat een meisje ook naar Zambia voor vrijwilligerswerk en kletst ze met een man die al 31 jaar in Zambia woont. Hij houdt zicht bezig met de ambulance. Eenmaal aangekomen ontmoet Bo een groot deel van het team van de Family in Christ Mission. Hoewel haar bagage pas in de middag aankomt, heeft Bo het nu al naar haar zin!

Juf Bo naar Zambia: het begin van een mooie periode

Welkomstceremonie

Het eerste wat Bo opmerkt, is dat veel mensen op het platteland leven: primitief, maar wel met een grote glimlach. Met haar eigen klamboe is ze helemaal klaar voor haar eerste nacht. Hoewel ze eerst nog wordt uitgelachen door het net te gebruiken, zijn de andere mensen best wel jaloers nadat ze een salamander voorbij hebben zien lopen… De douche is typisch Afrikaans. Water wordt gekookt en met een bekertje boven haar hoofd kan Bo zichzelf wassen. Een dag na aankomst wordt de juf door haar school verwelkomt met een welkomstceremonie. De kinderen zingen liedjes en Bo krijgt een poster met ‘Welcome to the Bep Kleine Preschool Bo’. Bo geeft de kinderen, als welkomstcadeau, het spel Twister. Ook hebben haar oud-leerlingen armbandjes gemaakt voor de kinderen in Zambia. Bo is dankbaar: wat een mooie mensen en wat een leuke kinderen!

Juf Bo naar Zambia: het begin van een mooie periode

De eerste echte dag op school

Een paar dagen na aankomst begint voor Bo het echte leven: ze begint haar dag ’s morgens vroeg met de morning devotion. Iedereen wenst elkaar een goede morgen, zingt een lied met elkaar en bid. Vervolgens gaat iedereen naar hun werk. Bo kijkt die dag mee bij Hilda, een leerkracht op de Bep Kleine Pre School. Zij vertelt dat de oudste leerlingen van 5 tot en met 7 in de ochtend komen. In de middag komen de jongste kinderen van 3 en 4 jaar oud. Bo merkt op dat het schema al meteen een half uur vertraagd is. Met haar Hollandse ervaring raakt ze dan ook lichtelijk in de war… Als dat maar goed komt met de andere activiteiten! De schrijflessen gaan bijna net zoals in Nederland met een krijtbord en lijnschriftjes. Iedereen roept enthousiast mee als ze de vier gaan schrijven en de kinderen proberen de '4' 3 keer over te schrijven op stippellijntjes. Bo neemt een paar kinderen apart omdat ze graag een groot regenboogcijfer met ze wil maken: ze schrijft een grote 4 op een A-4 en laat de kinderen in het groot de 4 met eenzelfde beweging overtrekken, telkens met een nieuw kleurtje. Het valt Bo op dat geen enkel kind gedragsproblemen vertoond en dat iedereen heel vrolijk is. Dat zet haar aan het denken…

Juf Bo naar Zambia: het begin van een mooie periode

Aan het werk met de klusjesman

De kleine kinderen die in de middag komen, vinden Bo nog een beetje eng. Wat doet deze grote, witte mevrouw in de klas? Veel kinderen hebben nog niet eerder een ‘Muzungu’ in het echt gezien. Bo besluit spijkers en kleurplaten te halen voor deze kinderen. De krukjes zijn kapot en de kleurplaten zijn op. Zo kan ze alvast haar steentje bijdragen! Wel merkt Bo op dat ze enorm moe is van alle nieuwe indrukken en ontmoetingen met mooie mensen. Een ochtend rust geeft haar genoeg energie om de krukjes te maken met de klusjesman. Ook maakt ze een lijst van materialen wat ze uit de grote stad kan meenemen voor de school en hangt ze wat posters op die ze vanuit Nederland heeft meegebracht. De kist met educatiemateriaal kan elk moment aankomen. Wat een leuk team, wat een leuke dagen!

Juf Bo naar Zambia: het begin van een mooie periode

ExcellentFlex Onderwijs is een trotse sponsor van Bo. Benieuwd naar haar belevenissen? Houd dan onze website in de gaten voor deel 2 of volg Bo via haar blog 'Bo in Afrika'. 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK