Excellentflex pagina inhoud

5 invaltips: hoe bereid je je als leerkracht voor?  

5 invaltips: hoe bereid je je als leerkracht voor?  

Werkdagen die jij zelf bepaalt, veel verschillende groepen en scholen en een hoop nieuwe gezichten… Invalwerk is anders dan een vaste baan in het onderwijs. ExcellentFlex geeft tips hoe je het beste kunt invallen! 

1. Stel je proactief op    

Wanneer je op een vreemde school les gaat geven, ken je nauwelijks iemand en weet je niet goed wat de normen en waarden van die school zijn. Het is daarom prettig om, voor lesaanvang, met je nieuwe collega leerkrachten te praten en hen vragen te stellen. Zo kun je vragen hoe de klas waar jij invalt is, wie er pleinwacht heeft (als jij dat bent, kun je eventueel ruilen als je dat fijner vindt!) en wat de regels op school precies zijn. Zo heb je, voordat de les begint, al meer achtergrondinformatie en heb je met andere leerkrachten kunnen netwerken. Dat geeft een zeker gevoel. Wanneer jij een probleem in de klas hebt, weet je zo bij welke leerkracht je terecht kan.   

2. Begin de dag op een juiste manier  

De eerste indruk is enorm belangrijk en kan zo de hele dag bepalen. Zorg ervoor dat je ieder kind begroet en kort een gesprekje met hem of haar maakt. Begin vervolgens de dag door kennis met elkaar te maken. Leg uit wie jij bent en wat je komt doen en geef de kinderen de kans om zichzelf ook voor te kunnen stellen. Doe dit eventueel met een leuk openingsspel, zodat je de dag op een fijne, luchtige manier begint. Wanneer er eenmaal een positieve sfeer in de klas hangt, zal dit vaak ook blijven tot het einde van de dag.  

3. Neem de regie zelf in handen  

Elke leerkracht heeft eigen regels en wanneer jij maar één of enkele dagen invalt, is dat lastig om al die regels te leren kennen. Bepaal daarom zelf wat jouw regels zijn en waar jouw grenzen liggen. Het is fijn voor de kinderen als de regels lijken op die van hun eigen leerkracht en jij niet al te streng hoeft te zijn, maar vastigheid en duidelijkheid is nóg fijner. Vraag daarom eerst aan de leerlingen welke regels zij gewend zijn en leg zelf uit wat jij wel en niet fijn vindt.  

4. Zorg voor een eigen ritme  

Wanneer je veel invalt op verschillende scholen is het fijn om een eigen ritme te hebben. Maak daarom een lijst met to do’s wat je allemaal wilt doen die dag. Zo kan er bijvoorbeeld op die lijst staan dat je ’s ochtends met leerkrachten wilt praten, een kennisspel met de leerlingen wilt doen en dat je 's middags een evaluatiebriefje voor de vaste leerkracht schrijft. Ook kan je een speciale schooltas maken, waar jij al je benodigdheden in hebt zitten om in te vallen. Zo heb je die spullen altijd bij je en weet je zeker dat je geen belangrijke spullen, zoals extra werkbladen, vergeet.  

5. Bereid je lessen voor  

De meeste leerkrachten hebben een lesprogramma voor je klaar liggen, maar wanneer dit niet het geval is door een onverwachte invalles of doordat de ICT niet meewerkt, moet je kunnen improviseren. Zorg er daarom voor dat je altijd iets bij je hebt wat je als nood kunt doen. Neem bijvoorbeeld voorleesboeken mee, extra activiteitenbladen zoals kleurplaten, woordzoekers of extra opdrachten of verzin alvast ideeën op het gebied van crea, beweging of gymnastiek.  

Wat is jouw gouden invaltip? 

ExcellentFlex Onderwijs biedt het meeste werk in het primair en speciaal (voortgezet) onderwijs; detachering, payroll, werving en selectie maar ook in een flexpool. Benieuwd naar onze vacatures? Klik dan hier.  

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK