Excellentflex pagina inhoud

DIY: tafels oefenen met zwemnoodles!

DIY: tafels oefenen met zwemnoodles!

Leren je leerlingen dit schooljaar de tafels uit hun hoofd? Of hebben je bovenbouwers bij wie de tafels wat zijn weggezakt, nog een extra oefening nodig? Dan is deze DIY, waarbij je zwemnoodles omtovert tot rekenhulpjes, de ideale oplossing!

Leuk én leerzaam om te gebruiken!

DIY tafels oefenen

De website WeAreTeachers.com bedacht deze leuke DIY. Met de zwemnoodle kunnen kinderen op een speelse en eenvoudige manier rekensommen maken en meteen kijken of hun antwoord goed is. Je bent er even mee bezig (of je maakt er een keer een leuke creales van!), maar je hebt er veel profijt van in de toekomst! Alvast een tip: bewaar ze in een grote emmer, en maak voor elk cijfer een nieuwe noodle.

Benodigdheden

DIY: tafels oefenen met zwemnoodles!
  • Zwemnoodles (deze kan je bijvoorbeeld bij Amazon kopen)
  • Tekenkarton
  • Plakband
  • Potlood
  • Stift
  • Schaar

Zó maak je het

1. Creëer de basis voor de buis

DIY: tafels oefenen met zwemnoodles!

Knip uit het karton een mooie, grote rechthoek. Bekijk zelf, aan de hand van de lengte van de buis, hoe groot dit stuk moet zijn. Dit kan je doen door het karton om de buis heen te rollen, voordat je gaat knippen. Als je eenmaal de juiste maat hebt gevonden knip je de juiste rechthoek uit het tekenkarton.

2. Maak cirkels om zo de cijfers te onthullen 

DIY: tafels oefenen met zwemnoodles!

Maak twee lijnen in het midden van de rechthoek, waardoor er een T-vorm ontstaat. Daarna maak je twee cirkels: één aan de bovenkant van de T en één aan de onderkant. Gebruik een deel van de zwemnoodle om deze cirkels op de juiste plek te krijgen. Daarna vouw je ze en knip je ze uit.

3. Schrijf de sommen op 

DIY: tafels oefenen met zwemnoodles!

Bij deze stap schrijf je het eerste cijfer, gevolgd door het keerteken, en dan = ?. Schrijf daarna het tweede cijfer, gevolgd door het keerteken, en dan = ?. Ga zo door totdat de tafel klaar is. De rest van de cijfers (en antwoorden) zullen direct op de buis geschreven worden. Zie bovenstaande afbeelding.

4. Maak het karton vast op de buis 

DIY: tafels oefenen met zwemnoodles!

Nog een paar stappen en dan is de speciale 'tafel' noodle af! Maak het karton om de buis vast met plakband. Zorg ervoor dat het niet té los zit, maar zeker ook niet te strak. Je wilt het karton namelijk rustig heen en weer kunnen bewegen. Het is niet erg als dit de eerste keer niet lukt!

5. Maak de sommen af 

DIY: tafels oefenen met zwemnoodles!

Schrijf de cijfers achter het keerteken op de buis, kort onder elkaar. Als je dat gedaan hebt, verschuif je het karton naar links en schrijf je het juiste antwoord erachter. Daarna schuif je het karton weer terug, zodat je het antwoord in eerste instantie niet ziet. Doe dit som per som, zodat je het antwoord op de juiste lijn krijgt als de som.

6. Maak de 'tafel' noodles compleet! 

DIY: tafels oefenen met zwemnoodles!

Vermenigvuldigen, optellen, aftrekken… je kunt de noodles overal voor gebruiken! Het enige waar je goed op moet letten, is dat je gestructureerd te werk gaat… en dat je een grote emmer aanschaft om ze allemaal in te stoppen! 

Bron: WeAreTeachers.com

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK