Excellentflex pagina inhoud

6 tips: zó komen leerkrachten de laatste schoolweken voor de zomervakantie door  

Nog een paar weken en dan is het eindelijk zover: de welverdiende zomervakantie staat voor de deur. Voordat de zomervakantie begint, moet er echter nog een hoop gebeuren. En dat is nog zacht uitgedrukt…

Zo komen leerkrachten de laatste weken voor de schoolvakantie door!  

1. Maak een juiste planning  

Rapporten afmaken, de laatste toetsen nakijken, maar ook opruimen, schoonmaken en spullen uitdelen: in de laatste weken voor de zomervakantie gebeurt er nog van alles. Maak daarom een overzichtelijke planning, om zo de rust in de klas en in jouw hoofd te bewaren.  

2. Het juiste weer 

De laatste weken doorbrengen in een snikheet lokaal met vermoeide kinderen die zelf ook oververhit raken: de laatste schoolweken kom je het liefst door met 22 graden, want een te warme klas is ook niet leuk. Is dit wel het geval? Zorg voor een hoop waaiers en een waterballonengevecht op het schoolplein!  

3. Liters koffie  

De laatste weken zijn enorm hectisch; dat kunnen we als leerkracht maar al te goed beamen. Overal moeten de laatste puntjes op de ‘i’ worden gezet, er worden nog klassenuitjes georganiseerd en er zijn verschillende vergaderingen en borrels. Kort samengevat: chaos in je hoofd! Koffie is het enige redmiddel wat jou deze weken scherp houdt.   

4. Fantaseren over de vakantie 

Hoe druk je het ook hebt deze weken en hoeveel zin in meer vrije tijd, bedenk je dat je over een paar weken heerlijk languit in de zon zit met een goed boek en een mooi uitzicht, zonder rapporten, groepsplannen en ruziënde kinderen! Werk met dat idee toe naar je vakantie en je zult zien: alles verloopt een stuk makkelijker! 

5. Bedenk genoeg activiteiten om te doen  

De laatste dagen voor de zomervakantie wordt er niet echt les meer gegeven: zorg er dan ook voor dat je nu al weet wat je wilt gaan doen met de kinderen, zodat zij zich niet gaan vervelen en vervelend worden. Neem ze mee in jouw planning en laat ze meehelpen met bijvoorbeeld het schoonmaken van de klas. Dan heb jij weer een taak minder te doen op jou to-do lijst!  

6. Geniet! 

Hoe druk je het ook hebt en hoe erg je ook toe bent aan vakantie, geniet wel van de laatste weekjes met je groep. Bedenk wat voor leuke tijden je met ze hebt gehad en welke tijd je nog met ze kan beleven.  

De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar vergeet niet om veel plezier te maken! Succes! 

ExcellentFlex Onderwijs biedt het meeste werk in het primair en speciaal (voortgezet) onderwijs; detachering, payroll, werving en selectie maar ook in een flexpool. Benieuwd naar onze vacatures? Klik dan hier.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK