In acht stappen een magische band met je leerlingen!

Basisonderwijs Ontwikkelingen

Je hebt niet één, niet twee, maar misschien wel dertig leerlingen in de klas en die wil je stuk voor stuk leren kennen! Een goede relatie met je leerlingen is natuurlijk harstikke leuk en daarnaast nog eens bevorderlijk voor een gezond pedagogisch klimaat binnen de klas. Maar hoe smeed je nou die magische band met je leerlingen? Met deze acht stappen heb je het zo voor elkaar.

1. In het vizier

Ontdekken wie je leerlingen zijn begint bij observeren. Zie je iemand opleven bij het krijgen van een complimentje? Geef hem dan ook eens een compliment in de pauze. Kruipt een leerling in z’n schulp als hij aan het woord is? Geef hem dan eens een schouderklopje als je langsloopt. Elke leerling heeft individuele aandacht nodig en jij ziet welke. 

2. Wees jezelf

Leerlingen leren jou ook kennen en ze zijn niet gek. Ben je een andere juf op het schoolplein dan voor de klas? Zeg je ja en doe je nee? Je leerlingen prikken er zo doorheen. Ze hebben het gelijk door wanneer je een rol ‘speelt’ en dat schaadt het vertrouwen. Door de woorden die je zegt en de acties die je onderneemt trekken ze je in twijfel. Het tonen van de echte jij bevordert een open en eerlijke communicatie met alle leerlingen. 

3. Groepsvorming

Eén leerling in de klas? Dat zal niet gebeuren. Investeer daarom in groepsvorming, want in groepsverband ontwikkelen je leerlingen vaardigheden zoals luisteren, empathie tonen en kritisch denken. Deze ontwikkelingen bevorderen het delen van persoonlijke ervaringen, ideeën en inzichten. Op die manier komt de basis van een betekenisvolle relatie met je leerlingen tot stand! 

4. Story time 

Neem je leerlingen mee in jouw fascinerende wereld. Jij als voorbeeld hebt vast wel eens een medaille gewonnen of een nieuwe taal geleerd. Vertel het ze en neem daarna vooral een kijkje in hun leven, want zij zijn nog veel interessanter. Laat hen aan het woord en deel het enthousiasme met elkaar. Een blijk van waardering doet wonderen voor de sterkte van de band. 

5. Nee is nee

Hoe hard het ook kan zijn, naar de gang is naar de gang en daar wijk je niet vanaf. Voor een goede band zijn namelijk duidelijke afspraken nodig. Deze maak je direct duidelijk aan je leerlingen, want zo weten ze waar ze aan toe zijn. Dit vormt de basis van structuur en daarmee creëer je ruimte voor veiligheid en houvast. 

6. Vier successen

Geen toeschouwer, geen coach maar een… cheerleader, dat ben jij! Je moedigt je leerlingen aan, je gelooft in ze en je blijft altijd positief. Doelen haal je samen en daarbij speelt positieve feedback een belangrijke rol. Benoem altijd wat goed is gegaan en vier elk succes, hoe klein die ook mag zijn. Dit stimuleert de intrinsieke motivatie en zo blijf je de leerlingen inspireren om te groeien. 

7. Doe eens gek!

Trek je apenpak aan, doe een dansje of breng je knuffel mee. Dit zal je leerlingen altijd bij blijven, want iets geks, onverwachts of opmerkelijks is anders dan anders en dat vinden ze leuk. Deze geinige herinnering doorbreekt een barrière tussen jou en je leerling. “Dat was cool!”

8. Lachen is gezond

Haal de moppentrommel maar tevoorschijn, want lachen is gezond. Maar niet alleen dat, want het verbindt ook nog eens mensen en zeker ook in het klaslokaal. Met één grap tover je de sfeer zo om naar een ontspannen en speelse omgeving. Grappen en grollen met je leerlingen schept een band en maakt het leren nog net een stukje leuker.

Deze acht stappen illustreren de weg naar een goede band met je leerlingen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Want in een apenpak grenzen stellen terwijl je succes wil vieren, heb je niet zo 1-2-3 onder controle…


Wil jij ook een bijdrage leveren in het onderwijs en een magische band opbouwen met je leerlingen? Solliciteer vandaag nog bij ExcellentFlex en ga aan de slag als leerkracht binnen het basisonderwijs. Bekijk hier alle vacatures.

Bronnen: Hoe ga je om met kinderen op school en met hun ouders? en Schoolverschillen primair onderwijs 

Het laatste nieuws, geselecteerd voor jou.

De vrolijkste, waardevolste en interessantste nieuwsberichten voor jou geselecteerd en gemaakt.

Excellent Flex gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close