Deze vijf eigenschappen heeft elke zorgmedewerker

Nieuws Zorg en welzijn

Ieder persoon is anders. De één heeft bepaalde normen, waarden en eigenschappen die een ander weer niet hoeft te hebben. Vaak is het wel zo dat je een reeks eigenschappen met andere personen deelt. Denk aan zorgmedewerkers, die, om het vak te kunnen beoefenen, de volgende eigenschappen met elkaar delen…

Herkenbaar? 

1. Je hebt een groot inlevingsvermogen 
Als zorgmedewerker werk je met mensen die, op wat voor manier dan ook, hulp nodig hebben. Zij maken op dat moment iets mee in hun leven wat ingrijpend is. Jij helpt hen hierbij en om dit goed te kunnen doen, is het heel belangrijk dat je je in hen kan verplaatsen. Hoe voelen zij zich? Hoe kan jij hen hierbij helpen en ondersteunen? Om cliënten nog beter te helpen is het dus belangrijk om je goed voor te kunnen stellen hoe zij zich op dat moment voelen.

2. Je bent realistisch 
Hoewel je je goed wilt inleven in cliënten en hen zo goed mogelijk wilt helpen, is het wel belangrijk om zo realistisch mogelijk te blijven. Zowel naar je cliënt toe als naar het werk in de zorg. Het is belangrijk om je cliënt geen valse hoop te geven en om te kijken naar de feiten. Verder moet je ook realistisch zijn dat je sommige dingen helaas (nog) niet kan veranderen in de zorg. Je doet je best en meer dan dat kan je niet doen. 

3. Je bent stressbestendig
Er gebeurt een hoop in de zorg: veel gebeurtenissen kunnen ingrijpend, emotioneel of angstig zijn. Ook ligt er, zoals bekend, een hoge druk in deze branche. Je moet dus als zorgmedewerker goed tegen stress kunnen en emotioneel stabiel zijn. Als je dit niet bent, kan je een baan in de zorg niet lang volhouden. 

4. Je bent sociaal 
In de verlenging van punt 1: als zorgmedewerker kom je met heel veel mensen in contact. Dan is het belangrijk dat je ook sociaal vaardig bent om dit contact in goede banen te leiden: op deze manier schep je een betere band met cliënten, maar ook met collega’s. 

5. Je bent flexibel
Flexibiliteit is heel belangrijk in de zorg. Je hebt vaak, maar dat ligt natuurlijk helemaal aan je functie, geen 9-tot-5 baan en maakt veel onregelmatige (over)uren. Dit kan in het weekend zijn, op een feestdag of juist ’s nachts. 

Bron: ZorgVerwoord.nl 

ExcellentFlex biedt werk in zorg en welzijn, de kinderopvang en het primair en speciaal (voortgezet) onderwijs. Je kunt via ExcellentFlex vast of gedetacheerd werken en via payroll, werving&selectie en onze flexpool. Nieuwsgierig naar onze vacatures? Je vindt ze hier.
 

Het laatste nieuws, geselecteerd voor jou.

De vrolijkste, waardevolste en interessantste nieuwsberichten voor jou geselecteerd en gemaakt.

Excellent Flex gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close