Tips voor succesvol solliciteren

Basisonderwijs Kinderopvang Nieuws Ontwikkelingen Zorg en welzijn


Sta jij open voor een nieuwe uitdaging maar kijk je op tegen het solliciteren? Lees dan snel deze tips, want deze zorgen ervoor dat jij het sollicitatieproces een stuk soepeler doorloopt. Lukt het jou om de werkgever te overtuigen?


1. De eerste stappen 

Een goed begin is het halve werk, zo ook bij solliciteren! De uitdaging start op het moment dat je besluit om te gaan solliciteren. Het begint dan allemaal met het maken van je visitekaartje, namelijk je cv en LinkedIn profiel. Zorg dat je de nadruk legt op relevante ervaring en vaardigheden. Leg kort uit wat jouw taken en verantwoordelijkheden waren. Aan welke projecten heb je toen gewerkt en welke resultaten heb je daarmee geboekt? Ervaringen die niet van toegevoegde waarde zijn kun je soms beter achterwegen laten. Maak met jouw cv en LinkedIn profiel een goede eerste indruk. 

2. Schriftelijk verleiden

Daarna is het aan jou om jezelf te verkopen in de sollicitatie- of motivatiebrief. Dit is een zorgvuldige klus. Allereerst is het belangrijk dat je je goed verdiept in de organisatie. Dit begint natuurlijk met het uitspitten van de website en de sociale media. Vergeet geen aantekeningen te maken, die vormen namelijk aanknopingspunten voor het schrijven van de brief. Bedenk welke verwachtingen de organisatie heeft van jou als potentieel werknemer. Welke kwaliteiten van jou sluiten hierop aan? Schrijf het allemaal op, maar houd het wel kort en bondig. Benadruk in de brief echt jouw interesse en maak duidelijk waarom jij geschikt bent voor de job. 

3. Oefening baart kunst

Positief bericht gehad en mag je op gesprek komen? Dan rest alleen nog een goede voorbereiding. Ga nog eens na welke eigenschappen belangrijk zijn voor de baan en kijk in hoeverre jij hierover beschikt. Schrijf deze eigenschappen uit en zorg ervoor dat je ze met concrete voorbeelden kunt toelichten. Zo laat je blijken dat je echt weet welke kwaliteiten van toegepaste waarde kunnen zijn voor de organisatie. Om niet voor verrassingen te komen staan is het handig om veel gestelde vragen voor te bereiden en te oefenen met iemand uit je omgeving. Wil je indruk maken? Bereid dan een aantal relevante vragen voor over de organisatie die je kunt stellen. Hiermee toon je interesse en betrokkenheid.

4. Indruk maken

Hoe jij het gesprek binnenstapt kan al doorslaggevend zijn voor de werkgever. Daarom is het nodig om een goede eerste indruk te maken. Dit doe je door je representatief en verzorgd te kleden. Betreft het een formele organisatie, trek dan nette kleding aan. Is de organisatie wat informeler? Dan kun je gaan voor een meer verzorgde casual look. Zorg voor een vlotte uitstraling zodat je positief overkomt. Dit doe je door vragen te stellen, een actieve houding aan te nemen en oogcontact te maken. Houd je armen van tafel om te voorkomen dat je ermee gaat frutselen in het zicht van de werkgever. Je zenuwen moet je namelijk proberen te verbergen. Je lach daarentegen, die moet je niet vergeten te showen!

Ben jij klaar om te solliciteren? Dat kan bij ExcellentFlex! ExcellentFlex biedt werk in zorg en welzijn, de kinderopvang en het primair en speciaal (voortgezet) onderwijs. Je kunt via ExcellentFlex vast of gedetacheerd werken en via payroll, werving & selectie en onze flexpool. Bekijk hier alle vacatures. 

Bronnen: Succesvol solliciteren en Solliciteren doe je zo
 

Het laatste nieuws, geselecteerd voor jou.

De vrolijkste, waardevolste en interessantste nieuwsberichten voor jou geselecteerd en gemaakt.

Excellent Flex gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close