5 leuke lestips voor na een vakantie

Basisonderwijs Kinderopvang

Terugkomen in de klas na een welverdiende vakantie is natuurlijk wel even wennen. Niet alleen voor jou, maar ook voor de kinderen die gewend zijn geraakt aan het buitenspelen en lekker niks doen! Begin daarom de eerste dag rustig aan en houd dat vakantiegevoel nog even vast met deze tips...   

Tip 1. Houd een dichtersronde 
Na de vakantie ben je natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar alle verhalen van de kinderen uit je klas. Je kunt het ze zo laten vertellen, maar nog leuker is het om ze aan het werk te zetten en hun hersenen weer te laten activeren. Dit kan door middel van een dichtersronde. Laat je leerlingen een gedicht maken over hun leukste avonturen in de vakantie. Geef eerst aan hoe een gedicht eruit ziet, zodat kinderen weten waar ze op moeten letten. Stel daarna een minimum (bijvoorbeeld vijf á tien regels) en laat ze hun gedicht na het maken voorlezen. Op deze manier hebben ze een creatief kunstwerk gemaakt, heb jij een informeel vakantierondje gehouden en is de sfeer meteen goed in de klas! 

Tip 2. Maak elkaars zinnen af 
Ga in een kring zitten en houd een vertelronde over de vakantie. Er zit echter één regel aan gebonden: telkens mag een leerling een zin beginnen en een andere leerling moet deze zin beantwoorden. Zo kun jij beginnen met: “Het lekkerste wat ik heb gegeten in de vakantie is…” en geef jij aan wie deze zin mag beantwoorden. Vervolgens mag deze leerling weer beginnen met een vraag. Op deze manier voorkom je onwijs lange verhalen over de vakantie, omdat je het beperkt in een zin.   

Tip 3. Schrijf een verhaal via een woordweb  
Leg aan het begin van de les uit wat een woordweb precies is en laat iedereen in het midden van het papier “Mijn vakantie…” schrijven. Om dit woord heen mogen ze zoveel mogelijk woorden opschrijven die zij associëren met hun vakantie. Wanneer ze klaar zijn, moeten ze met die woorden een goedlopend verhaal schrijven, wat goed omschrijft hoe hun vakantie was. Wanneer er nog tijd over is, kun je een paar van deze verhalen voor laten lezen en eventueel in de klas hangen ter decoratie. De vakantie is dan wel voorbij, de mooie herinneringen kunnen vereeuwigd worden in de klas!  

Tip 4. Maak via een tekenopdracht een mooie collage  
Geef ieder kind een werkblad waarop verschillende vakjes staan. Onder elk vakje staat een woord wat gerelateerd is aan de vakantie. De kinderen mogen zelf bedenken welke tekening ze bij elk woord maken. Zo kunnen ze bij het woord “spelen” zichzelf tekenen in de speeltuin, of juist in het zwembad. Aan het eind van de les hebben ze een mooie collage gemaakt van hun vakantie, die opgehangen kan worden in de klas of juist meegenomen kan worden naar huis. 

Tip 5. Betrek de zomervakantie in de les 
Weet je inmiddels waar iedereen naartoe is geweest? Houd dan die vakantiesferen nog even vast! Geef een aardrijkskundeles gebaseerd op de vakantie, voeg zonnetjes en strandattributen toe aan rekensommen en bedenk een leuk, zomers spel voor tijdens de pauze. De vakantie sluit je zo op een gepaste manier af, waardoor jullie de dagen erna weer volledig kunnen focussen op de normale lessen.  

ExcellentFlex biedt werk in zorg en welzijn, de kinderopvang en het primair en speciaal (voortgezet) onderwijs. Je kunt via ExcellentFlex vast of gedetacheerd werken en via payroll, werving&selectie en onze flexpool. Nieuwsgierig naar onze vacatures? Je vindt ze hier.

Het laatste nieuws, geselecteerd voor jou.

De vrolijkste, waardevolste en interessantste nieuwsberichten voor jou geselecteerd en gemaakt.

Excellent Flex gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close